Kategorija: Megtartott aktivítások

Az új iskolaév kezdetén – élménypedagógia, mint ösztönzés és ihletés, 2016.09.05.

2016.09.05-én került sor az élménypedagógiai program szerzőinek és a képzés résztvevőinek harmadik konzultációs értekezletére. A képzésben községünk azon pedagógusai vesznek részt, akik készek arra, hogy mindennapos gyakorlati munkájukba olyan újításokat építsenek be, amelyekkel azt, színvonalasabbá, eredményesebbé, változatosabbá tehetik.

A tavalyi év folyamán 60 pedagógust ölelt fel ez a képzés, közülük harmincan folytatták a “Farkas vagy bárány” elnevezésű program keretében, melynek témája a gyermekek közti erőszak kezelése. A tavalyi iskolaévben a résztvevők osztályaiban felmérést készítettek az elsajátított élménypedagógiai ismeretek alkalmazásával és értékelésével kapcsolatban. Az adatfeldolgozás folyamatban van.

 A módszert Besnyi Szabolcs dolgozta ki munkatársaival, érdeklődésének középpontjába a germeket helyezte, aki személyiségének fejlődése és alakulása folyamatában önmagát a játék csodálatos világában éli meg. A módszertanilag a legapróbb részletekig jól kigondolt és kidolgozott műhelymunkák – játékok a gyermeket az önismeret, az élmény és az érzelmek kifejezése, a feszültség csökkentése, a konfliktuskezelés és a kommunikációs akadályok kiküszöbölése felé vezetik.

A projekt egy évvel ezelőtt indult, Magyarkanizsa község önkormányzatának támogatásával. A szerző bloggon keresztül van állandó kapcsolatban a projekt résztvevőivel, hogy lehetőségük legyen a mindennapos munka során jelentkező tapasztalatok megbeszélésére, a kétségek eloszlatására, az észlelt problémák megoldására és az elért eredmények megosztására.

A képzések nagyon dinamikusak, a hallgatók maguk végzik el a gyakorlatokat és játékokat, majd elmondják érzéseiket, benyomásaikat, esetleges kérdéseiket, észrevételeiket. Ezen a módon a lelkes pedagógusok, akik élnek azzal a lehetőséggel, hogy az elsajátított ismereteket beépítsék munkájukba, maguk is a játék varázslatos világába térnek vissza, kihasználva mindent, ami a legjobb belőle. A program egy része célirányosan az erőszak kezelésével foglalkozik, melynek folyamán a hallgatók megosztják pozitív tapasztalataikat, amelyeket a képzésen elsajátítottak alkalmazását követően észleltek.

Az idei évben még két konzultációs értekezletre kerül sor, a követező felmérés pedig azoknak a pedagógusoknak az osztályaiban történik, akiknek idén első osztályos tanulói vannak.